Szeged International Airshow 2022

2022. szeptember 9-11 között megrendezésre került a szegedi repülőtéren a Szeged International Airshow 2022 rendezvény.

A szervezők – mint minden évben – idén is látványos és szórakoztató programokkal ötvözték ezt a családias hangulatú hétvégét.

Az első napon délután és este voltak programok, mert ez mindig péntekre esik. Ezen a napon délután leginkább a szombati bemutatóra gyakoroltak a pilóták, lényegében egy publikus főpróba volt. A Red Bull Helicopters csapata az UH-1 típusú helikopterükkel nyűgözte a nézőket, ezután a Retro Sky Team kötelék bemutatóját láthattuk Vári Gyula kiegészítésével. A nap során lehetőség volt Robinson R-44 és Bell 206 típusú forgószárnyasokkal, valamint Cessna 172 és Li-2 merevszárnyas gépekkel repülni Szeged felett.

Este viszont az izgalom tovább fokozódott és először a naplemente után a Blanix Team bemutatóját láthattuk, majd következett Marek Choim (Extra 330). A lengyel műrepülő alacsony magasságú  manőverekkel nyerte el a nézők figyelmét, tűzijátékok között szlalomozott. Ezután következett a drónshow, ami idén ezen az egy repülőnapon volt megtalálható. 100 drónnal az égre festettek különböző repülőgép típusokat, többek között a már jól ismert R-26 Góbé és a JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépet is.

A nap zárásaként Imreh Lajos ‘Lujó’ extrém helikopteres bemutatóját láthattuk. Erről inkább beszéljenek a képek. 🙂

Természetesen statikusan mindennap megtekinthető volt a Magnus magyar repülőgépgyár Fusion Sentinel típusú repülőgépe. Külön köszönet a cég főpilótájának, Faragó Istvánnak a részletes bemutatásért! Ezen kívül megtekinthető volt a Tréner Piper PA-28 típusú repülőgépe, a Komo-Sky Team L-29 Delfinje, a Red Bull helikopterei, a Magyar Honvédség Airbus H135M és Zlin 242 kiképző gépei is.